РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:11 25.07.2016

Вода на базенима безбједна за купање: са почетком сезоне купања здравствена инспекција извршила превентивне контроле

У циљу провјере микробиолошке и хигијенске исправности базенских вода, а ради заштите здравља становништва и безбједности купача, здравствена инспекција јединица локалне самоуправе извршила је контроле испуњености услова за рад и одржавање базена.

Према досадашњим испитивањима у једном случају је утврђено незнатно одступање пХ вриједности воде за купање, а у једном микробиолошка неисправност, због чега је наложено предузимање мјера на отклањању неправилности. Након поновног лабораторијског испитивања воде, чији резултати су били уредни, купање је дозвољено.

Претходних година стање базенских вода је било задовољавајуће. Било је одступања одређених физичко-хемијских показатеља, али нису утврђиване материје које су опасне за здравље купача, а нису пријављени ни случајеви обољења која се могу довести у везу са употребом базенске воде.

Правилником о санитарно-техничким и хигијенским условима пословних објеката, прописани су и услови рада базена за купање. Орган управљања базеном дужан је именовати одговорно лице за рад базена и склопити уговор са јавном здравственом установом о испитивању базенске воде.

Лабораторијско испитивање воде врши се три пута мјесечно у отвореним и два пута мјесечно у затвореним базенима. У случају одступања одређених параметара јавна здравствена установа одмах обавјештава одговорно лице базена, ради предузимања корективних активности и врши поновно узорковање воде.

Поред периодичног лабораторијског испитивања, одговорно лице базена дужно је континуирано надзирати процес обраде и пречишћавања воде, додавања свјеже воде, дезинфекције и чишћења, те предузимати корективне активности уколико уочи одступање појединих параметара. Све измјерене вриједности уносе се у Књигу евиденције о раду базена, која се чува до краја године.

Поред мјера које предузима орган управљања базеном, на безбједност воде у базену значајно утичу и сами поступци купача који воду могу оптеретити различитим материјама које умањују ефекат пречишћавања и дезинфекције те је јако битно да се купачи придржавају кућног реда базена, као што је обавезно туширање прије и послије коришћења базена.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh