РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:18 23.12.2020

Уочи предстојећих празника инспекција наставља са појачаним контролама

Вршилац дужности директора Републичке управе за инспекцијске послове, Милован Крчо изјавио је за Срну да инспекцијски органи у наредном периоду, с обзиром на предстојеће празнике, настављају са појачаним контролама на терену, са акцентом на објекте у којима је већа фреквенција грађана, као што су угоститељски и трговачки објекти, те средства јавног превоза.

Републички инспектори су у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе протеклих мјесеци приоритетно ангажовани на контроли поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. За потребе вршења појачаног надзора, ангажовани су републички инспектори свих 13 инспекцијских сектора, а рад инспектора организован је у смјенама, у радне дане, као и дане викенда", истакао је Крчо.

Он је навео да је до сада извршено више од 28.700 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од 389.000 КМ, док је за 32 објекта изречена мјера привремене забране рада, јер је у тренутку вршења контроле утврђено да се нису досљедно придржавали свих прописаних превентивних мјера.

Такође, у оквиру провођења епидемиолошких мјера за лица која су позитивна на вирус корона или су били њихови блиски контакти, инспектори су донијели више од 76.000 рјешења о упућивању у изолацију и карантин.

"Важно је нагласити да су поред ванредних мјера, инспектори обавезни проводити контроле и у примарним областима инспекцијског надзора, а како би се привредне активности одвијале у мјери у којој је то могуће. Од великог значаја је обезбјеђивање несметаног протока роба, контрола квалитета и безбједности роба које се увозе у Републику Српску, контрола цијена и потрошачких права, права радника и других области у надлежности овог органа", појаснио је Крчо.

Он је додао да је новонастала ситуација захтијевала од свих институција да прилагоде свој рад у складу са приоритетима, што је учинио и Инспекторат Републике Српске.

"Неповољна епидемиолошка ситуација и даље нам намеће обавезу да се досљедно придржавамо свих прописаних мјера. Циљ инспекције није кажњавање већ обезбјеђивање примјене прописа, а у тренутној ситуацији заштита здравља и живота грађана. Пословни субјекти који поштују мјере и организују свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске не требају да брину због доласка инспектора. Међутим, свако неодговорно понашање и несавјесни појединци који угрожавају здравље грађана биће санкционисани у складу са законом", истакао је Крчо.

Он је позвао све пословне субјекте да се придржавају превентивних мјера и не излажу ризику од кажњавања, те да имају на уму да један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете и да у наредним данима субјекти могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу.

"Предстојећи божићни и новогодишњи празници традиционално представљају вријеме окупљања и славља, међутим ова година од свих нас изискује стрпљење, разумијевање и одговорност. Позивамо и грађане да у току празничне куповине на личном примјеру покажу одговорност у понашању, те да благовремено обаве све планиране обавезе и куповине како би се избјегло стварање вићих гужви, а свим грађанима омогућило да под истим условима задовоље своје потрошачке потребе, као и трговцима да несметано раде", рекао је Крчо.

Он је подсјетио да се коришћењем маске, дезинфекцијом руку, поштовањем физичке дистанце, ограничавањем броја лица која истовремено могу боравити у објекту, знатно смањује ризик, а грађанима се омогућава несметана куповина и коришћење услуга.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh