РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:25 02.10.2018

У Републици Српској без већих жаришта болести животиња и зооноза

Републичка ветеринарска инспекција у оквиру редовних контрола континуирано проводи мјере на сузбијању и искорјењивању заразних болести животиња и зооноза, а у складу са епизоотиолошком ситуацијом у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Контрола провођења превентивних мјера врши се у складу са програмима контрола болести донесеним од стране ресорног министарства и Канцеларије за ветеринарство БиХ.

У овој години републичка ветеринарска инспекција извршила је 177 контрола у области заразних болести животиња и зооноза и донијела 50 рјешења којима је наложила провођење потребних мјера, што је резултирало смањењем броја позитивних реактора.

Најчешће утврђени пропусти односили су се на провођење превентивних мјера од стране власника животиња, непосједовање увјерења о здравственом стању животиња, дијагностичко испитивање и контролу здравственог статуса животиња и друго.

У Републици Српској није било већих жаришта болести. У редовној дијагностици утврђени су позитивни реактори, али се у скоро свим случајевима радило о појединачним обољелим јединкама. Између осталог идентификоване су бруцелоза, лептоспироза, трихинелоза, кју грозница, инфективна анемија коња, салмонелоза, америчка трулеж пчелињег легла и друго.

У случају постојања сумње, односно симптома болести или након потврде заразне болести животиња од стране лабораторије, инспектори стављају фарму под службени надзор, проводе мјере епидемиолошког испитивања, те предузимају мјере за спречавање ризика од ширења болести.

Врши се анализа узорака крви или ткива животиња које показују клиничке знакове болести или животиња сумњивих на обољење, пописују се све животиње на фарми, забрањује се кретање животиња пријемчивих на обољење. Сви објекти и предмети који су били у непосредном контакту са обољелим животињама, третирају се одобреним средствима, а све у циљу потпуне санације жаришта болести.

Према расположивим евиденцијама за осам мјесеци ове године у циљу спрјечавања ширења различитих болести нешкодљиво је уништено 17 коза, четири пса, 124 овце, 10 дивљих свиња, једна свиња, седам коња и 124 пчелиња друштва.

Од кључног значаја је да се власници животиња понашају у складу са предузетим мјерама. Уколико уоче било какве промјене на животињама, без одлагања требају обавијестити ветеринара и ветеринарску службу, како би се предузеле превентивне активности у циљу раног откривања и сузбијања болести, без евентуалних посљедица по здравље људи.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh