РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:22 25.04.2014

Тржиште сјемена под контролом инспекције

Републичка пољопривредна инспекција је у циљу утврђивања квалитета репроматеријала за пољопривредну производњу који се увози и прометује у Републици Српској у прва три мјесеца ове године приликом увоза узорковала 360 пошиљки, како би се лабораторијским анализама провјерило да ли испуњавају прописане услове квалитета.

На основу резултата лабораторијских анализа, за осам пошиљки је забрањен увоз и наређено је враћање пошиљаоцу. У питању су двије пошиљке сјеменског кромпира у количини од око 46 тона, у којима је утврђено присуство карантинских штетних организама, пет пошиљки минералног ђубрива у количини од око 125 тона и једна пошиљка сјемена пољопривредног биља, јер нису одговарали прописаним нормама квалитета.

Важно је напоменути да све пошиљке које узоркује фитосанитарна инспекција остају на граничним прелазима све до момента добијања лабораторијске анализе.

Поред контрола у увозу инспекција врши континуиране контроле и узорковање сјемена пољопривредног биља у унутрашњем промету. У прва три мјесеца узето је преко 100 узорака сјемена од чега само један узорак није одговарао прописаном квалитету, што показује да је тржиште сјемена у потпуности под контролом инспекције.

Циљ рада инспекције је да пољопривредни произвођачи буду сигурни у квалитет репроматеријала за пољопривредну производњу који користе. Квалитетно сјеме, садни материјал, минерална ђубрива и средства за заштиту биља су основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса и у том циљу фитосанитарна инспекција врши континуиран надзор приликом увоза, производње и промета наведеног репроматеријала.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh