РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:24 25.04.2014

Свјетски дана интелектуалне својине

Иновативност, креативност, те оригиналност најважнији су покретачи развоја сваког друштва. Поводом обиљежавања 26. априла Свјетског дана интелектуалне својине, желимо указати на то да интелектуална својина мора бити препозната као механизам привредног, друштвеног и културног развоја Републике Српске.

Продукт људског интелекта представља својину његовог ствараоца и има све карактеристике имовине. Може се купити, продати, изнајмити, наслиједити.

Надлежни органи у Републици Српској поред заштите интелектуалне својине, посебан напор требају усмјерити на остваривање привредног раста кроз властиту политику развоја интелектуалне својине.

Републичка тржишна инспекција као контролни орган, својим свакодневним присуством у привредном животу настоји заштити права власника интелектуалних производа.

У 2013. године републичка тржишна инспекција је у овој области извршила 89 контрола, од чега је 77 редовних контрола извршених у складу са годишњим планом рада инспекције, а 12 контрола је извршено на основу представки физичких и правних лица која су се обратила са захтјевом за заштиту њихових права по основу интелектуалне својине.

У 36 контрола или 40 % случајева инспектори су утврдили неправилности, те су субјектима контроле издали 26 Рјешење о отклањању неправилности којима су наложили предузимање потребних мјера и изрекли четири мјере забране. Због почињених прекршаја инспектори су издали седам прекршајних налога у вриједности од 17.100 КМ и против три физичка лица поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка пред надлежним судом.

Утврђене неправилности односиле су се на нелегално посједовање компјутерског програма у комерцијалне сврхе, нелегално кориштење ауторског дјела и колективно остваривање ауторских и сродних права.

У првом кварталу ове године у области заштите интелектуалне својине извршено је осам контрола и све су биле уредне.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh