РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:54 05.10.2016

Са тржишта повучено и уништено 454 комада непрехрамбених потрошачких производа

У оквиру пројекта проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа, надлежне инспекције Републике Српске су за девет мјесеци ове године извршиле контролу безбједности 89 модела од 19 врста производа: љестве за кућну употребу, скејтборди, дјечији бицикли, бицикли за одрасле, упаљачи, дјечије стоне лампе, електричне свјетиљке опште намјене, плутајућа помагала, машинице за шишање, дјечије цуцле, играчке и друго.

Инспектори су вршили административну и визуелну контролу производа, те узорковање за лабораторијско испитивање. Путем лабораторијских анализа испитана је безбједност 81 модела поменутих производа. Код 31 модела утврђене су разне врсте неусклађености и одступања од законом прописаних норми безбједности.

У случајевима у којима је ријеч о административним недостацима, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наложила повлачење производа са тржишта до отклањања недостатака, након чега је извршено усклађивање четири модела производа у количини од 906 комада, и то: 41 бицикл за одрасле, 42 дјечија бицикла, 22 ручне електричне бушилице и 801 ручни електрични тример за траву.

Такође, са тржишта је повучено и забрањен је промет до отклањања недостатака и за 283 комада производа и то: 134 комада дјечијих лампи, 12 комада електричних свјетиљки опште намјене, три дјечија бицикла, 84 комада љестви за кућну употребу и 50 упаљача који нису били усклађени са прописаним нормама безбједности. Уколико субјекти отклоне недостатке и изврше усклађивање производа исти се могу ставити у промет.

Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара, неадекватна заштитна функција што може резултирати повредом корисника, недозвољен садржај одређених сусптанци, са тржишта је повучено и уништено 454 комада производа, и то: шест машиница за шишање, четири дјечија бицикла, 271 играчка, 11 комада љестви за кућну употребу, 88 скејтборда, 54 упаљача и 20 производа који долазе у додир са кожом.

Надлежне инспекције ентитета и Брчко Дистрикта, већ неколико година уназад у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ припремају годишње планове проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа, а у смислу контроле примјене Закона о општој сигурности производа и Наредби које посебно прописују услове безбједности за појединачне врсте производа. План контрола се израђује у текућој за наредну годину, на бази тачно утврђених критерија и детаљне анализе постојећег стања на тржишту.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh