РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:24 22.11.2018

Републички ветеринарски инспектори учествовали на BTSF тренинзима

Републички ветеринарски инспектори су у оквиру програма Европске комисије "Бољи тренинг за сигурнију храну" (BTSF-Better Training For Safer Food) учествовали на два тренинга под називом "Добробит животиња приликом клања, као и у сврху депопулације животиња" и "Контрола кретања паса и мачака".

У периоду од 22.10. до 25.10.2018. године у Солуну, Грчка, одржан је тренинг под називом "Добробит животиња приликом клања, као и у сврху депопулације животиња" којем су присуствовала 22 учесника, од којих је девет из држава које нису чланице Европске уније. Поред теоријског дијела тренинга, инспектори су имали прилику да посјете фарму оваца гдје је изведена симулирана вјежба уништавања читаве популације на фарми усљед болести бруцелоза. Велика пажња посвећена је свим корацима прије самог чина еутаназије, са акцентом на добробит животиња.

Тренинг под називом "Контрола кретања паса и мачака унутар чланица Европске уније" одржан је од 06.11. до 09.11.2018. године у Малаги, Шпанија. У току тренинга 24 учесника имала су прилику да се упознају са легислативом која регулише кретање паса и мачака унутар чланица ЕУ, увоз у ЕУ, комерцијално и некомерцијално кретање паса и мачака из трећих земаља и њихово кретање унутар тих земаља. Посебна пажња усмјерена је на обавезну идентификацију животиња, проведену имунизацију, обавезне проведене тестове након имунизације, антипаразитски третман и обавезну документацију за псе и мачке који се крећу. У оквиру практичног дијела обуке, учесницима су на граничном прелазу презентоване процедуре поступања у случају уласка паса и мачака са подручја трећих земања у ЕУ, са освртом на проблем илегалног уласка, уласка обољелих животиња, као и поступак са наведеним животињама.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh