РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:16 30.04.2014

Производња намирница животињског поријекла под надзором ветеринарске инспекције

Републичке ветеринарске инспекције је у прва четири мјесеца ове године акценат у контролама ставила на примарну производњу сировина и хране животињског поријекла, приоритетно са циљем превентивног дјеловања, како би субјекти контроле предузимањем потребних мјера за отклањање неправилности ускладили своје самоконтроле са прописима.

Сви објекти за клање и прераду меса су под надзором ветеринарске инспекције у току производног процеса. Контроле су вршене у клаоницама, производним погонима, складиштима увозника и дистрибутера, на продајним мјестима,фармама и другим објектима.

У складу са европском праксом и легислативом, одговорност за исправност производа постепено се преноси на субјекте у пословању са храном, који су обавезни да успоставе властиту контролу у свим фазама производње. У том смислу ветеринарска инспекција у склопу службених контрола проводи мониторинг, узорковање и контролу да ли се исти проводе у складу са постављеним стандардима.

У посматраном периоду извршено је укупно 289 контрола и у 75 случајева или 26 %, утврђене су неправилности, које су се најчешће односиле на посједовање ветеринарских рјешења, вођење разних евиденција, начин декларисања, услове у погледу стручног кадра и друго.

Субјектима контроле издато је 68 рјешења о отклањању неправилности, а због почињених прекршаја издато је 10 прекршајних налога у вриједности од 16.500 КМ. У једном случају забрањен је промет око 22 килограма меса за које инспектору није предочена документација о поријеклу, нити ветеринарска документација о извршеном ветеринарско-санитарном прегледу.

У оквиру плана праћења резидуа, односно остатака ветеринарских лијекова у сировинама и производима животињског поријекла, узет је 31 узорак и лабораторијским анализама нису утврђене неправилности.

Поред примарне производње, значајан број контрола извршен је и у областима ветеринарске дјелатности, заразних болести и зооноза и узгоја животиња.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh