РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:14 25.01.2021

Привремена обустава извоза крушке у Руску Федерацију

Федерална служба за ветерину и фитосанитарну контролу Руске Федерације (Россељхознадзор) на свом интернет сајту објавила је информацију о привременој обустави извоза крушке са територије Републике Српске у Руску Федерацију.

Поводом ове, још увијек незваничне информације, данас је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одржан састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића, са сарадницима, директора Управе за заштиту здравља биља БиХ Горана Перковића са сарадницима и главног републичког пољопривредног инспектора Драгана Матаруге.

Састанку су требали присуствовати и представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ, који су због новонасталих околности и недостатка званичне информације и потврде о привременој обустави извоза крушке, отказали своје присуство. Из истог разлога отказана је и за данас најављена посјета предузећу "Агроимпекс нова" у Требовљанима код Градишке.

Подсјећамо, у новембру 2020. године од стране фитосанитарне инспекције Руске Федерације у Републику Српску су враћене три пошиљке крушке, гдје је у пратећој документацији наведено да је у истима утврђено присуство карантински штетног организма "Монилиниа фруцтицола (Wинтер) Хонеy".

Инспекторат Републике Српске је предузео низ активности у циљу обезбјеђења потпуног инспекцијског надзора над враћеним пошиљкама. Доласком истих на гранични прелаз, фитосанитарни инспектори су забранили стављање у промет и премјештање пошиљки које су ускладиштене у посебне коморе у хладњачама. Извршен је детаљан фитосанитарни преглед спорних пошиљки у присуству експерата из ове области и представника свих укључених институција, те узорковање за лабораторијску анализу. На основу Извјештаја о резултатима лабораторијских анализа није потврђено присуство "Монилиниа фруцтицола (Wинтер) Хонеy".

Због поврата наведених пошиљки издат је налог за појачан фитосанитарни надзор приликом извоза пошиљки крушке за Руску Федерацију, који поред редовног фитосанитарног прегледа подразумијева и обавезно узорковање плодова крушке у циљу утврђивања присуства "Монилиниа фруцтицола (Wинтер) Хонеy" из отворених комора из којих се припремају пошиљке за извоз у Руску Федерацију, као обавезна мјера прије издавања фитосанитарног сертификата.

Република Српска је у сезони рода за 2020. годину у Руску Федерацију извезла 229 пошиљки разних врста воћа, од чега је 167 пошиљки крушке и изузев три спорне пошиљке није било случајева њиховог враћања. Након враћања наведених пошиљки у мјесецу новембру, из Републике Српске у Руску Федерацију извезено је још 80 пошиљки крушке. Такође, у сезони рода за 2019. годину у Руску Федерацију извезено је 529 пошиљки воћа (јабука, крушка, бресква, шљива), гдје ниједна пошиљка није враћена.

Република Српска у потпуности разумије и подржава мјере фитосанитарне инспекције Руске Федерације којима се штити домаћа пољопривредна производња и домаће тржиште. Спремни смо да одговоримо на сва питања и да доставимо све податке којима располажемо како би се новонастала ситуација анализирала и превазишла у што краћем року. Надлежне институције спремне су предузети све потребне мјере у циљу максималне предострожности, како бисмо одговорили свим захтјевима и омогућили нашим произвођачима несметан извоз пољопривредних производа у Руску Федерацију, закључено је на данашњем састанку.

Важно је напоменути да се у Републици Српској од 2016. године редовно проводе Програми посебног надзора над присуством карантинског штетног организма "Монилиниа фруцтицола (Wинтер) Хонеy" - проузроковача америчке смеђе трулежи. Овим програмима до сада није утврђено присуство Монилиниа фруцтицола на плодовима крушке у Републици Српској. У току 2020. године у оквиру овог Програма на подручју Републике Српске укупно је анализирано 135 узорака, од чега су 122 узорка узета из производних засада, 10 узорака из регистрованих расадника и три узорка из увоза. Сви анализирани узорци су били негативни.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh