РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:46 01.06.2018

Представници Инспектората Републике Српске боравили у студијској посјети Аустрији

Представници Инспектората Републике Српске боравили су од 12. до 17. маја 2018. године у студијској посјети Аустрији, у оквиру пројекта Техничка помоћ у области управљања нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом у Босни и Херцеговини АБП/АW, који се реализује у оквиру инструмената предприступне помоћи Европске уније ИПА.

У току студијске посјете учесници су имали прилику да у пратњи домаћих стручњака из Аустријске агенције за здравство и сигурност хране, Федералног министарства рада, социјалне заштите, здравља и заштите потрошача, ветеринарске службе и Пољопривредне коморе, посјете кључне објекте у ланцу збрињавања нуспроизвода животињског поријекла и на лицу мјеста се упознају са процедурама и методологијом рада.

У оквиру посјете фарми, клаоници, кафилерији, пунктовима за сакупљање, као и националној референтној лабораторији, презентоване су процедуре и документација која прати нуспроизводе од мјеста настанка, до мјеста збрињавања, а које су усклађене са ЕУ захтјевима.

У наведеном пројекту у протекле двије године учествовали су представници свих релевантних институције у Босни и Херцеговини. Циљ пројекта је израда докумената који ће системски регулисати управљање нуспроизводима животињског поријекла и животињским отпадом, на начин да се идентификују најбољи модели управљања за категорије које представљају високи ризик, а у циљу заштите јавног здравља и животне средине.Такође, извоз и слободна трговина живим животињама и храном животињског поријекла могући су само ако се осугура нешкодљиво збрињавање нуспроизвода животињског поријекла и докаже сљедивост.

Важно је указати на значај успостављања система у овој области, као предуслова за кориштење предприступних фондова ЕУ, али и планирања мјера руралног развоја и унапређења пољопривреде.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh