РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:53 16.12.2016

Пошиљке биогорива уврштене на списак роба које подлијежу контроли при увозу

У циљу заштите потрошача и спречавања злоупотребе био-горива у промету, Инспекторат Републике Српске и Федерална управа за инспекцијске послове обратили су се Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине са захтјевом за проширење Обједињеног списка роба које подлијежу инспекцијском надзору контроле квалитета робе при увозу, а на начин да се на исти уврсте и пошиљке био-горива.

Поступајући по захтјеву контролних органа, Управа за индиректно опорезивање је проширила Обједињени списак роба, те су створени предуслови да и пошиљке био-горива буду предмет обавезне контроле тржишне инспекције при увозу.

Од сада ће шпедитери бити обавезни да приликом увоза пошиљке био-горива или мјешавина са горивима, поднесу захтјев за преглед пошиљке надлежном тржишном инспектору који ће извршити административни и органолептички прегледе пошиљке, и сачинити Записника о преглед пошиљке био-горива у којем ће се констатовати сви релевантни подаци о увознику и увезеним количинама. На основу ових података надлежни инспекцијски органи ће моћи у накнадним контролама у унутрашњем промету провјерити у које сврхе је искориштено увезено био-гориво и да ли се његов промет врши у складу са законом.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh