РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:01 25.12.2019

Појачана контрола новогодишњих пакетића

С обзиром на предстојеће божићне и новогодишње празнике када се у свим трговачким објектима интензивно врши продаја дјечијих новогодишњих пакетића, инспекција за храну Републике Српске врши појачану контролу исправности прехрамбених производа које садрже пакетићи.

Главни републички инспектор за храну почетком децембра доставио је градским и општинским инспекторима инструкцију о појачаној контроли новогодишњих пакетића, гдје је посебну пажњу потребно усмјерити на рокове трајања производа и исправност декларација.

Инспектори у контролама отварају већ припремљене пакетиће који су изложени и доступни потрошачима, те провјеравају њихов садржај. Према до сада достављеним подацима, у протеклих 20 дана извршено је око 240 прегледа и 36 пакетића садржавало је по један производ којем је рок трајања истицао почетком сљедеће године.

Иако су ови производи у тренутку контроле били у року трајања, инспектори су наложили да се исти уклоне из пакетића. Имајући у виду да традиција даривања новогодишњих пакетића траје до половине мјесеца јануара, постојао би ризик да се ови производи прометују и након истека њиховог рока, због чега је инспекција наложила превентивне мјере.

У циљу заштите дјеце као најосјетљивије потрошачке категорије, контроле ће се наставити и у наредном периоду. Такође, апелујемо на родитеље, родбину и пријатеље који купују и поклањају новогодишње пакетиће да прегледају рокове употребе производа и да сачувају рачун. Уколико уоче било какве неправилности потребно је да обавијесте инспекцију за храну, а посебно је важно сачувати рачун као доказ о куповини, како би инспектори могли извршити контролу у конкретном продајном објекту.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.

Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh