РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:29 22.01.2021

Појачан надзор у току зимске туристичке сезоне

С обзиром на епидемиолошку ситуацију и појаву очекиване и појачане фреквенције становништва на домаћим скијалиштима, то се јавила потреба за обављањем појачаног инспекцијског надзора над спровођењем мјера за спрјечавање и сузбијање заразног обољења изазвано вирусом корона ЦОВИД 19 на Јахорини као најзначајнијем скијашком центру у Републици Српској.

Од почетка отварања зимске сезоне на Јахорини, континуирано се одржавају састанци представника свих релевантних институција, са циљем усаглашавања дјеловања на провођењу мјера заштите од вируса корона у току скијашке сезоне.

Инспекцијски надзор на Јахорини врше републички инспектори и инспектори јединица локалних самоуправа, са посебним акцентом на угоститељске објекте и придржавање мјера дезинфекције, коришћење личне заштитне опреме, придржавање мјера физичке дистанце, забране окупљања у групама већим од прописаних и ограничење радног времена. Рад је организован на начин да се надзор обавља сваког радног дана и у дане викенда уз подршку припадника полиције и жандармерије.

Циљ инспекцијских контрола је да се кроз поштовање мјера и организацију рада у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, омогући одвијање пословних активности и зимске туристичке сезоне без угрожавања здравља становништва.

Од почетка децембра мјесеца извршена је 201 контрола пословних субјеката на Јахорини, од чега је у четири случаја утврђено да се, у моменту вршења инспекцијског прегледа, субјекти нису досљедно придржавали прописаних епидемиолошких мјера, због чега су изречене новчане казне у укупном износу од 6.000 КМ. Такође, и у наредном инспекција ће вршити појачане контроле пословних субјеката на Јахорини у погледу придржавања прописаних ванредних мјера.

Исход борбе са вирусом корона тренутно највише зависи од наше колективне одговорности, те апелујемо и на грађане да се понашају одговорно, да се придржавају физичке дистанце, да покажу дисциплину у понашању у угоститељским објектима и на ски стазама.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh