РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:43 31.12.2020

Појачан инспекцијски надзор за вријеме празника

У новогодишњој ноћи и у дане предстојећих празника, инспекцијски органи Републике Српске вршиће појачан инспекцијски надзор превентивних мјера заштите од епидемије вируса корона на територији Републике Српске, најавила је вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић.

На конференцији за новинаре у Бањалуци она је истакла да ће се надзор вршити у погледу придржавања превентивних мјера, односно да ли су пословни субјекти организовали свој рад у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске и одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације.

"Долазак инспектора се може очекивати у било које доба дана, вечери, али и у ноћним сатима када ће инспектори провјеравати да ли се поштује радно вријеме у складу са одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације", појаснила је Матијевићева.

Она је рекла да ће свако несавјесно и неодговорно понашање пословних субјеката бити санкционисано у складу са законом, те да поред изрицања новчаних казни, инспектори имају овлешћење и да забране рад пословном субјекту уколико утврде да се у објекту не спроводе заштитне мјере чији циљ је спречавање и сузбијање заразних болести. Такође, непоступање по здравственим прописима током епидемије се сматра и кривичним дјелом, те је Матијевићева позвала пословне субјекте да се придржавају прописаних мјера и не излажу ризику од санкционисања.

Према њеним ријечима, појачани инспекцијски надзор на територији Републике Српске вршиће сви расположиви капацитети републичких инспектора и инспектора јединица локалних самоуправа уз асистенцију полиције

Формирано је 130 тимова који ће дјеловати на територији Републике Српске, а само на подручју бањалучке регије је 36 тимова. У складу са већ успостављеном сарадњом са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, подршку инспекторима на терену пружиће и припадници полиције, посебно у случају било каквог ометања службених радњи инспектора.

Матијевићева је навела да су надлежни инспекцијски органи у претходном периоду извршили више од 30.000 инспекцијских контрола, те идентификовала објекте који представљају највећи ризик са аспекта ширења епидемије, а то су трговачки и угоститељски објекти, фризерско-козметички салони и објекти за игре на срећу, који ће бити појачано контролисани.

Извор Радио-Телевизија Републике Српске

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh