РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:41 19.04.2014

Појачане активности на сузбијању нелегалног превоза

Данислав Драшковић, главни републички саобраћајни инспектор учествовао је на радним састанцима у Приједору, Бијељини и Зворнику, на којима је разматрано провођење Акционог плана спрјечавања нелегалног превоза у Републици Српској. Састанци су одржани у организацији Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, а учешће су узели и представници Привредне коморе Републике Српске и надлежних Одјељења јединица локалне самоуправе.

Циљ састанака је да се заједничком сарадњом идентификују проблеми који су присутни у области јавног превоза, како у појединачним јединицама локалне самоуправе, тако и на нивоу Републике Српске, како би се предузимањем адекватних мјера од стране надлежних органа, утицало на смањење нелегалног превоза.

На састанцима је истакнуто да дио проблема представља и организација јавног градског превоза, који у већини локалних заједница није на задовољавајућем нивоу. Да би се смањио нелегални превоз путника потребно је имати квалитетан, доступан и јефтин јавни превоз у локалној заједници.

Потешкоће представља и чињеница да у јединицама локалне самоуправе тренутно раде тек 24 општинска/градска саобраћајна инспектора, те је на састанку закључено да је потребно размотрити и могућност укључивање комуналне полиције у послове сузбијања нелегалног превоза путника.

Републичка саобраћајна инспекција је у претходним годинама у складу са Закључком Владе Републике Српске интензивирала контроле у циљу сузбијања нелегалног превоза. Такође, предметним Закључком, јединицама локалне самоуправе дато је у обавезу да се активније укључе у борбу против нелегалног превоза, а уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Инспектората Републике Српске.

У оквиру провођења Акционог плана за сузбијање нелегалног превоза, представници надлежних органа одржаће састанке и у другим јединицама локалне самоуправе.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh