РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:52 09.06.2016

Одржана Регионална конференција из области вода

Инспекторат Републике Српске био је домаћин Регионалне конференције контролних тијела из области вода, која је одржана 24. и 25. маја 2016. године у Бањалуци, у организацији ОЕБС-а.

Конференцији је присуствовало око 30 учесника из различитих институција и земаља, као што су Дирекција за водопривреду у Савезном министарству пољопривреде, шумарства, животне средине и водопривреде Аустрије, водна инспекције Републике Хрватске, Агенције за воде Србије, Међународна комисија за слив ријеке Саве, Министарство безбједности БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Јавна установа Воде Српске", представници инспекцијских органа, домаћина, организатора и други.

Првог дана конференције учесници су разматрали питања контроле квалитета воде, поступања надлежних институција у ванредним ситуацијама, прекограничног управљања водним ресурсима, загађење и утјецај загађења. Присутни су имали прилику да се упознају са начином на који се у Аустрији врши управљање, контрола и мониторинг воде, као и о одговорностима које имају различите институције и нивои власти. Такође, презентована су и искуства Хрватске у процесу усклађивања са захтјевима Европске уније у овој области са акцентом на потребу за одрживим развојем.

Главни републички водни инспектор из Инспектората Републике Српске, одржао је презентацију на тему Искуства Републике Српске у области контрола квалитета воде" у којој је говорио о организацији водне инспекције у Републици Српској, начину рада, прописима и квалитету вода, а презентовао је и неколико конкретних примјера из инспекцијског надзора на терену.

Другог дана конференције организована је посјета Еко-центру Бочац", гдје су присутни у пракси могли видјети проблеме о којима се предходног дана расправљало. Учесници су се усагласили да је спорни проблем сакупљања плутајућег отпада на водном тијелу ријеке Врбас, регионални проблем, а не проблем само једне или двије низводне општине и да је неопходно перманентно радити на јачању свјести грађана о одлагању отпада.

Након завршетка конференције предложени су закључци који за циљ имају јачање сарадње између инспектора и институција у региону. У циљу задржавања постојећег стања квалитета вода потребно је прецизно дефинисати начин сарадње контролних тијела у области вода на регионалном нивоу, а посебно по питању управљања ванредним ситуацијама.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh