РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:00 03.01.2017

Од 14 анализираних узорака кафе, један није испуњавао прописане параметре квалитета

Републичка инспекција за храну је у циљу контроле квалитета кафе која се прометује на тржишту Републике Српске крајем 2016. године реализовала мониторинг кафе из малопродаје. Узето је 14 узорака са полица маркета, како домаћих произвођача, тако и из увоза. Након извршених лабораторијских анализа само у једном случају је утврђено да параметри квалитета нису одговарали прописаним. С обзиром да је произвођач са територије Федерације Босне и Херцеговине, информација о резултатима анализе је достављена надлежној федералној инспекцији, ради предузимања мјера из њихове надлежности.

Републичка инспекција за храну приликом увоза врши узорковање кафе и производа од кафе за лабораторијске анализе, код којих се испитују параметри здравствене исправности и квалитета. Такође, контролише се и документација која прати пошиљку, те усаглашеност декларације са прописима Републике Српске и Босне и Херцеговине. У 2016. години сви узорци кафе који су узети у спољнотрговинском надзору, након извршених анализа су оцијењен као здравствено исправни.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh