РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:56 13.07.2016

Набављена опрема за инспекцијски надзор у вриједности око 150.000 КМ у оквиру ИЦИС пројекта

Инспекторат Републике Српске је у склопу пројекта Свјетске банке Унапређење инвестиционог окружења и институционалног јачања - ИЦИС" набавио опрему за инспекцијски надзор у вриједности око 150.000 КМ, а за потребе инспекције за храну, фитосанитарне и пољопривредне, те здравствене инспекције.

У циљу унапређења квалитета и ефикасности инспекцијског надзора, како приликом увоза, тако и у унутрашњем надзору, набављена је опрема која ће инспекторима омогућити да на брз и једноставан начин обаве контролу основних параметара и показатеља коју су кључни за даљи ток инспекцијског надзора.

Набављени су микроскопи за фитосанитарни преглед, сонде за узорковање различитих роба, преносни фрижидери за транспорт узорака до лабораторија, тестне тракице за детекцију генетски модификованих организама, столови за фитосанитарни преглед, заштитна опрема за инспекторе и друго.

Опрема ће између осталог унаприједити контролу робе при увозу, са посебним акцентом на увоз хране и биља, што је од кључног значаја за заштиту домаће пољопривредне производње и здравља становништва. Као примјер можемо навести употребу микроскопа за фитосанитарни преглед гдје ће инспектори у контроли биља приликом увоза моћи прегледом на лицу мјеста детектовати штеточине на биљу и правовремено предузети мјере у циљу спречавања уноса карантински штетних организама у Републику Српску.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh