РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:22 04.06.2018

Контролом исправности соларијума у козметичким салонима инспекција штити здравље корисника

С обзиром да се у љетним мјесецима увелико повећава број посјета козметичким салонима који пружају услуге тамњења коже путем уређаја за вјештачко тамњење, односно соларијума, здравствена инспекција посебну пажњу у контролама усмјерава на исправност наведених уређаја.

Инспекција у овим објектима контролише бројне параметре као што су, запослено особље, санитарне и хигијенске услове просторија, одржавање прибора и опреме који се употребљавају и који непосредно долазе у додир са кожом, а када је ријеч о соларијму провјеравају и редовност контроле техничке исправности.

Козметички салони који пружају услугу соларијума дужни су да у складу са законом врше редовно испитивање техничке исправности овог апарата путем овлаштене куће. Испитивањем се врши провјера исправности УВ лампи, а салони за његу и уљепшавање су дужни да о извршеним испитивањима воде евиденције, те инспектор увидом у документацију провјерава да ли је извршена контрола техничке исправности.

За пет мјесеци 2018. године здравствена инспекција Републике Српске извршила је 400 контрола у објектима за његу и уљепшавање, од чега су у 148 случајева утврђени пропусти, који су се најчешће односили на нередовне санитарне прегледе запослених, додатно похађање едукације о хигијени, неажурно вођење прописаних евиденција, те нередовно испитивање уређаја. У свим случајевима инспектори су налагали отклањање уочених пропуста, а све у циљу заштите здравља корисника ових услуга.

Послије сваке употребе соларијума, потребно је извршити дезинфекцију средствима намјењеним за те сврхе. Лица запослена у салонима морају редовно вршити здравствене прегледе на клицоноштво, имати одговарајућу радну одјећу и бити обучени за правилно коришћење опреме.

Прије употребе соларијума треба потражити савјет доктора, специјалисте дерматолога. Зрацима у соларијуму не требају се излагати дјеца млађа од 18 година, особе са осјетљивом кожом, особе са многобројним пигментима, младежима, који су раније имали сунчеве опекотине, особе које узимају лијекове и особе са кожним болестима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh