РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:44 08.05.2020

Извршено 213 контрола, сви субјекти поштовали мјере превенције

Свих 213 контрола привредних субјеката, колико су у току јучерашњег дана извршили инспектори Инспектората Републике Српске у дијелу придржавања заштитних мјера коришћења и обезбјеђивања личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце и провођења мјера дезинфекције, биле су без утврђених неправилности.

Привредни субјекти су на обострано задовољство показали одговорност, спремност за сарадњу и прихватање свих препорука и упутстава здравствених стручњака о мјерема којих се требају придржавати у циљу несметаног рада и сузбијања ширења болести изазване вирусом корона.

Републички инспектори су од почетка ублажавања мјера ради покретања привреде, извршили 563 контроле чији предмет је било поштивање мјера прописаних Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести. У свега девет случајева утврђена су одступања, због чега су предузете санкције према тим субјектима.

У складу са процедуром ублажавања мјера, од понедјељка 11. маја, очекује се почетак рада и појединих угоститељских и сличних објеката у нешто измијењеном облику, те је од великог значаја да и ови субјекти свој рад прилагоде тренутној ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто. Наведено је важно не само у циљу заштитет корисника услуга, већи и ради заштите самих радника, гдје ће наша лична одговорност бити најбоља превентивна мјера.

Позивамо све субјекте који се припремају за почетак рада од понедјељка да свој рад организују у складу са Упутстава о мјерама које требају проводити пословни субјекти у различитим дјелатностима како би се спријечило или смањило преношење вируса САРС-ЦоВ-2, а која је припремио Институт за јавно здравство Републике Српске.

Надлежне инспекције, како републичке, тако и градске и општинске, наставиће са појачаним контролама и наредних дана, те пословни субјекти посјету инспектора могу очекивати у сваком тренутку.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh