РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:32 15.06.2018

Инспекторат Републике Српске у мисији унапређења спољнотрговинског промета

Данијела Батар, вршилац дужности директора Републичке управе за Инспекцијске послове заједно са сарадницима одржала је састанак са представницима Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), чланице групације Свјетске банке.

Тема састанка одржаног у Сарајеву 13.06.2018. године, је била презентација пројекта који се односи на унапређење спољно трговинског промета у БиХ. Иначе Представници ИФЦ-а, посјећују институције од важности за граничну контролу, као што су Инспекторат Републике Српске, Инспекторат Федерације БиХ, Управа за индиректно опорезивање, гранична полиција, ресорна министарства и други.

Читав пројекат осмишљен је у циљу унапређења разних процедура и административне баријере приликом увоза и извоза из земље.

Директорица Батар, објаснила је страним колегама да су на граничним прелазима присутне фитосанитарна, здравствена, тржишна и пољопривредна инспекција Републике Српске. Након тога она је презентовала привремено софтверско рјешење које је Инспекторат увео а које је је омогућило шпедитерима да пошаљу инспекторима податке о роби прије него што иста и дође на границу. На тај начин инспектори имају материјал да направе све припремне радње прије саме контроле и тако уштеде доста времена.

Такође је наглашено да и ако се привремено рјешење показало и више него добро Инспекторату је потребно да развије много озбиљније рјешење како би брзину и квалитет послова подигли још једну степеницу више.

Представници ИФЦ-а су се захвалили на састанаку и рекли да ће размотре приједлоге Инспектората а добили су и званични позив да посјете ову контролну институцију и да са руководством разговарају о неким новим активностима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh