РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:27 15.06.2018

Инспекторат Републике Српске и Федерације БиХ, потписали протокол о сарадњи

Данијела Батар, вршилац дужности директора Републичке управе за инспекцијске послове и Анис Ајдиновић, директор Федералне управе за инспекцијске послове потписали су Споразум о размјени података и Технички анекс споразума о размјени података.

Овај догађај од великог значаја, уприличен је у Сарајеву 13.06.2018. године, у склопу реализације пројекта Свјетске банке Унапређење инвестиционог окружења и институционално јачање ИЦИС, у коме је, између осталих активности предвиђено успостављање електронске размјене података.

Директори обе институције сложили су се да ће електронска повезаност, којом ће се обезбиједити још већа доступност информација, координација, управљање ризицима у планирању инспекцијског надзора и друге врсте анализа важан корак ка додатном унапређењу рада. Подаци ће се размјењивати на брз, благовремен, поуздан и сигуран начин уз обезбијеђену повјерљивост и интегритет података у складу са правилима информационе безбиједности. Постојећи информациони системи у институцијама које су заинтересоване за размјену података ће бити примарни извор информација.

Инспекторат као контролни орган свакодневно има потребу за приступом базама података других институција, а у циљу управљања ризицима у планирању инспекцијског надзора, док кроз свој рад располаже информацијама које могу користити другим институцијама.

Размјена података између институција је од изузетног значаја за сузбијање сиве економије и нелојалне конкуренције, која неодговорним пословањем наноси штету послодавцима који легално раде и измирују своје обавезе.

У међусобном електронском повезивању и размјени података ће учествовати и друге институције јавне управе у БиХ. Поред Инспектората из Републике Српске за почетак учешће ће узети и Пореска управа, Агенција за посредничке, финансијске и информатичке услуге (АПИФ) и Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО). Контакт тачка у успостављању електронске размјене података за све институције из Републике Српске ће бити Генерални секретаријат Владе Републике Српске.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh