РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:36 04.08.2020

У току викенда кажњено 11 субјеката због непридржавања мјера против вируса корона

Инспекцијски органи Републике Српске и протеклог викенда су наставили са појачаним контролама поштовања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. Републички инспектори у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе у вечерњим сатима извршили су 490 инспекцијских контрола широм Републике Српске. Акценат у контролама и даље је усмјерен на угоститељске објекте у вечерњим сатима.

У тренутку доласка инспектора у 11 случајева субјекти су затечени у прекршају, због чега су и санкционисани казнама у износу од 7.300 КМ.

Неправилности су утврђене јер се субјекти нису досљедно придржавали прописаних превентивних мјера које се односе на обезбјеђивања физичке дистанце, број лица која истовремено бораве у објекту, те коришћење заштитне опреме.

У оквиру наведених контрола извршених у протеклом периоду, инспектори су до сада изрекли казне у укупном износу од 104.400 КМ. Имајући у виду законске одредбе према којима инспектор као овлашћени орган може изрећи само минимум прописане новчане казне, евидентно је да су инспектори на терену предузимали репресивне мјере у свим случајевима када су зетекли субјекте у прекршају.

Још једном позивамо привредне субјекте да свој рад прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто. Такође, желимо апеловати и на грађане да се придржавају превентивних мјера и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању. Уз сав труд здравствених радника, контроле инспекцијских органа, мјере Републичког штаба за ванредне ситуације у циљу сузбијања ширења вируса корона у заједници, уколико као појединци не будемо чували своје здравље, посљедице са цијелу заједницу ће бити много веће.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh