РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:29 10.07.2017

Инспекција Републике Српске и Републике Србије у заједничким активностима сузбијања нелегалног међународног превоза

На основу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, а у циљу институционалних и других облика привредне сарадње, Инспекторат Републике Српске предузео је кораке на унапређењу сарадње са инспекцијским службама Републике Србије, која ће се огледати у заједнички координисаним активностима инспекцијског надзора.

С обзиром на значајну привредну сарадњу коју међусобно остварујемо, на састанцима који су одржани између представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Инспектората Републике Српске, препознали смо потребу да као контролни органи заједничким радом пружимо пуну подршку привредницима који легално раде, а којима нелојална конкуренција отежава пословање и економски опстанак.

Прве координисане контроле извршене су у области надзора саобраћајне инспекције у циљу сузбијања нелегалног међународног превоза путника, на релацији Београд-Сарајево-Београд, која је евидентирана као траса нелегалног превоза путника. Инспектори Републике Српске су вршили контроле у унутрашњости, а инспектори Републике Србије на граничним прелазима.

Извршено је девет контрола на локалитету Сокоца, Зворника и Шековића и у свим случајевима утврђено је да је ријеч о нелегалном превозу путника, гдје су путници укрцавани у возила на кућним адресама уз наплату превоза током вожње, без издавања било каквих возних карата. Превоз је вршен у организацији предузећа из Београда: доо „Gea tours“, „Terra travel“ и „Taksit“ Београд.

Инспектори су прекидали започете вожње, путнике упућивали на возила јавног превоза, док су возачима изречене новчане казне. Такође, о извршеним контролама обавијештено је и Министарство транспорта и комуникација БиХ, ради предузимања мјера из њихове надлежности према кажњеним превозницима.

С обзиром на остварене резултате и успјешну координацију у раду, потпредсједница Владе Републике Србије, Зорана Михајловић дала је подршку и даљим заједничким активностима које ћемо настојати организовати у различитим областима надзора и привредних дјелатности.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh