РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:40 04.10.2018

Галенски препарати, играчке и козметика безбједни за употребу

У циљу промета безбједних предмета опште употребе и заштите здравља становништва, републичка здравствена инспекција је у протеклом периоду вршила циљану контролу галенских препарата, дјечијих играчака, козметичких производа и предмета који долазе у непосредни додир са храном.

Галенски препарати као што су сирупи и креме за бебе, антисептици за кожу, препарати за интимну његу, испитивани су на микробиолошку исправност, присуство тешких метала, пХ вриједност и други. За ову врсту препарата специфично је да се израђују у галенској лабораторији апотеке, те је од кључног значаја да се приликом њихове припреме, апотеке придржавају смјерница добре произвођачке праксе уз осигурање система квалитета. Обавезно је испитивање сировина, амбалаже, међупроизвода, полупроизвода и готових галенских препарата, као и придржавање правила која се односе на транспорт и складиштење галенских препарата.

Код дјечијих играчака испитивано је присуство фталата, док су козметички производи анализирани на присуство конзерванса парабена и феноксиетанола.

Након извршених лабораторијских анализа укупно 26 узорака, потврђено је да сви испуњавају прописане параметре здравствене исправности и квалитета.

У складу са процјеном ризика активности инспекције у наредном периоду усмјерене су на контролу предмета опште употребе специфичних за зимски период. С обзиром на предстојеће ниске температуре, инспекција ће вршити узорковање средстава за прање вјетробранских стакала ради испитивања садржаја опасне хемикалије метанол. С тим у вези скрећемо пажњу пословним субјектима да према Правилнику о безбједности предмета широке потрошње ова средства не смију да садрже метил алкохол (метанол) ако не садрже и етилни алкохол (етанол). Међутим, и када средство садржи етанол, концентрација метанола не смије прелазити 5% количине садржаног етанола. Ако средство садржи више од 3% метанола мора бити упаковано у амбалажу са затварачем који не могу отворити дјеца и тактилним упозорењем за слијепа лица.

Такође, пракса републичке здравствене инспекције је да у мјесецу октобру поводом обиљежавања међународне седмице превенције тровања оловом врши циљано узорковање предмета опште употребе ради испитивања садржаја олова. Производи као што су боје за косу, древене бојице, пластелин и слично, могу да садрже олово, те ће се из тог разлога испитивати управо те врсте производа.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh