РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:40 19.05.2014

Апел грађанима да се понашају одговорно и савјесно

Инспекторат Републике Српске апелује на грађане да се понашају одговорно и савјесно када је ријеч о пријављивању трговаца због наводног повећања цијена основних животних намирница. Ресурси којима контролни органи располажу су ограничени, а покушаји њихове злоупотребе од стране несавјесих појединаца доводе до тога да се усмјеравају у погрешном правцу.

Један од примјера злоупотребе је наводно фисклани рачун из продајног објекта „Конзум" Д.О.О. Бањалука који је објављен на друштвеним мрежама, а на којем је цијена воде за паковање од 1,5 литара исказана у износу од 2,75 КМ. Датум који је наведен на спорном рачуну је 16.05.2014. године.

Инспекција је данас извршила контролу у поменутом продајном објекту гдје је утврђено да наводи нису истинити.

Такође, републичка тржишна инспекција је протеклих дана вршила превентивне контроле у којима је провјеравала да ли су цијене повећане, те је у том смислу контрола извршена и у продајном објекту „Конзум" Д.О.О. Бањалука.

На основу датума који је наведен на фотографисаном фискланом рачуну и рачуна који је инспекција узела у контроли, видљиво је да је инспекција истог дана била у предметном продајном објекту, гдје је путем фискалног рачуна утврдила да цијена воде истог паковања и истог произвођача износи 0,95 КМ.

Увидом у достављену фотографију фискланог рачуна уочљиво је да на истом није наведено име касира, а што је наведено на оригиналном рачуну који је инспекција узела у контроли у продајном објекту. Даље, БФ број на оригиналном рачуну је петоцифрени број, док је на достављеној фотографији исказан као шестоцифрени број.

Још једном позивамо све грађане да се у овим тешким тренуцима понашају рационално и одговорно јер се расположиви капацитети морају користити крајње ефикасно и организовано.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh