РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:39 22.05.2014

Активности здравствене инспекције на поплављеним подручјима

Здравствена инспекција Републике Српске на поплављеним подручјима врши надзор над предузимањем мјера за спречавање појаве заразних болести и тровања. Инспектори приоритетно дјелују превентивно и савјетодавно, а изузетно, ако се утврди да одређено лице чини радње које могу угрозити здравље људи, предузимаће се строге репресивне мјере.

Инспекцијски надзор врши се у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, Институтом за јавно здравство Републике Српске, хигијенско-епидемиолошким службама домова здравља и другим учесницима у рјешавању постојећег стања.

Приоритети у надзору одређују се на основу процјене ризика, а објекти који су под већим ризиком су колективни смјештаји за евакуисане грађане, школе, вртићи, домови за смјештај лица и слични објекти у којима борави велики број људи, а захваћени су поплавом.

У објектима колективног смјештаја надзире се стање у смислу обезбјеђености основних хигијенских услова смјештаја, одржавања личне хигијене и исхране, снабдјевеност храном, водом за пиће, средствима за хигијену и дезинфекционим средствима.

У објектима захваћеним поплавом прати се да ли је извршено механичко чишћење, испирање чистом водом и да ли су након тога предузете мјере дезинфекције, а по потреби и дезинсекције и дератизације. Чишћење, прање и дезинфекција морају се провести у околини објекта, на свим захваћеним површинама у објекту али и над свим стварима које су долазиле у контакт са плавном водом.

У досадашњем току надзора примјећена је јако добра воља и велика ангажованост свих појединаца и установа на предузимању потребних мјера у циљу заштите здравља становништва и нормализације живота на захваћеним подручјима и није било потребе за репресивним дјеловањем инспекције. Повремено се појављују одређене дезинформације које се односе на цијене заштитних средстава, а за које је инспекцијском контролом утврђено да нису основане.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh